Παρασκευή 31 Μαΐου 2024




ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εντυπωσίασε  η εξόρμηση στο Σελλά, που πραγματοποίησαν  «Τα Γεράκια».



Με ξεναγό την Ελένη Τζώρτζη και αρωγό τη φιλοξενία κατοίκων, συλλόγου και της Χάιδως Παπαευθυμίου η ομάδα «Τα Γεράκια» βιώσαν μια ξεχωριστή εμπειρία στο χωριό και στο  σπάνιο δάσος που το στεφανώνει. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο του χωριού με τα πλούσια και σπάνια εκθέματα, την εκκλησία και το πολιτιστικό κέντρο του χωριού και ακολούθησε πεζοπορική εξόρμηση προς τον Άγιο Νικήτα διάρκειας περίπου δυο ωρών. Το σηματοδοτημένο μονοπάτι άρτια καθαρισμένο και η μεθοδικότητα της ξεναγού συνέβαλλαν στο να αποβεί μια ακούραστη και απολαυστική διαδρομή. Τα χρώματα της φύσης οι εναλλαγές του τοπίου τα ιστορικά δέντρα κατά τη διαδρομή ενθουσίασαν τους πεζοπόρους. Το χωριό αποτελεί αφετηρία για ασφαλής πεζοπορικές εξορμήσεις και προσφέρεται για την προσέγγιση της λαογραφίας της περιοχής με τον ιδανικότερο τρόπο. Στόχος της πεζοπορικής βιωματικής ομάδας «Τα Γεράκια» είναι και η διαδικτυακή παρουσίαση της εμπειρίας αυτής αλλά και των όσων προσφέρει το χωριό στους επισκέπτες. Άλλωστε το χωριό του Σελλά καθώς υπάρχει και  ένα περιποιημένο και φιλόξενο καφενείο  αναδεικνύεται σε προορισμό και τόπο αναψυχής για όλη την οικογένεια αλλά και τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Τη φωτογραφική επιμέλεια της δράσης έχει ο φωτογράφος της ομάδας και φωτογράφος άγριας ζωής Σταύρος Τουφεξής όπως και τον συντονισμό της δράσης μαζί με τον Γιώργο Σταθόπουλο και τον Γιάννη Λάσκαρη. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη συμμετοχή.
















18  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024 
Εντυπωσίασε η εξόρμηση στο Ραπτόπουλο που πραγματοποιήσαν «Τα Γεράκια»


 

Σύναξη και εξόρμηση στο Ραπτόπουλο Τριφυλίας περιελάβανε η πρόσφατη δράση της Κυριακής ης πεζοπορικής  βιωματικής ομάδας «Τα Γεράκια». Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Παλαιό Ελαιοτριβείο του χωριού που έχει «μεταμορφωθεί» σε επισκέψιμο Λαογραφικό Μουσείο. Το πανέμορφο χωριό με τους φιλόξενους κατοίκους, το γραφικό καφενείο και το φυσικό ανάγλυφο μάγεψε τους περιηγητές που έδωσαν ζωή στο χωριό. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ραπτοπουλαίων Αναστάσιος Γυφτάκης ξενάγησε στο χωριό τους επισκέπτες, μίλησε για την ιστορία του χωριού και παρουσίασε τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου του χωριού που είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο και περιέχει αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι κατά το  παρελθόν στην καθημερινότητα τους. Στο  τέλος της περιήγησης προσφέρθηκαν εδέσματα και φιλέματα στου επισκέπτες. Να σημειωθεί πως το χωριό, οι κάτοικοι του, η αρχιτεκτονική και η ξενάγηση εντυπωσίασαν όσους συμμετείχαν στην εξόρμηση, οι οποίοι συμμετέχοντες ήταν από διάφορα μέρη της Μεσσηνίας. Στόχος της ομάδας «Τα Γεράκια» παραμένει η ανάδειξη και η αναγέννηση της υπαίθρου μέσα από δράσεις αλλά και αφιερώματα διαδικτυακά. Το Ραπτόπουλο αποτελεί ένα πολύ όμορφο χωριό άριστο δείγμα της γοητείας των Κοντοβουνίων. Συντονιστές της δράσης ήταν ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Σταύρος Τουφεξής (φωτογράφος άγριας ζωής και της ομάδας) και ο Γιάννης Λάσκαρης.

 















«Τα Γεράκια» είναι μια ομάδα  που συνδυάζει  πεζοπορικές περιβαλλοντικές και βιωματικές προσεγγίσεις στην ύπαιθρο και έχει έδρα τον Δήμο Μεσσήνης.

Στόχος της ομάδας είναι να χαρίσει σε όλους ήπιες πεζοπορικές εξορμήσεις σε τόπους που περιστοιχίζονται από φυσική ειδυλλιακή ομορφιά, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μικρά γραφικά χωριά και σε περιοχές με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα. Στόχος επίσης  είναι η βιωματική προσέγγιση των προορισμών, η ιστορική τους ανάδειξη ακόμη και η ανάδειξη της γαστρονομικής τους ιδιαιτερότητας.

Έτσι δημιουργείται μια ανοιχτή ομάδα που εκτός της ψυχαγωγίας και της αναψυχής θα επιχειρήσει να συμβάλλει στην αναγέννηση της υπαίθρου. Σε κάθε εξόρμηση-αποστολή θα υπάρχει ο κατάλληλος ξεναγός και βαθύς γνώστης των διαδρομών ενώ σε διαδρομές που περιέχουν πολιτιστικά μνημεία θα αξιοποιούνται γνώστες της ιστορίας τους για μια σύντομη ξενάγηση.


Εξόρμηση στο Ραπτόπουλο με την ομάδα «Τα Γεράκια».

Την Κυριακή 18 Αυγούστου στις 9 το πρωί με σημείο συνάντησης και ελεύθερη συμμετοχή στην είσοδο του χωριού τα Γεράκια διοργανώνουν ορεινή σύναξη που θα περιλαμβάνει και  ήπια πεζοπορική  εξόρμηση στο Ραπτόπουλο .Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στο χωριό και θα απολαύσουν στιγμές δροσιάς δίπλα στις πηγές. Το ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ  είναι ένα ορεινό χωριό  των Κοντοβουνιων σε υψόμετρο 544 μέτρων. Πρόκειται για ένα πανέμορφο γραφικό χωριό σε αμφιθεατρική θέση πλούσιο σε νερά και φυσικές ομορφιές, με φροντισμένους κοινοτικούς χώρους, και ένα εξαιρετικό  μουσείο. Είναι ιδανικό για ήπια περιήγηση και διείσδυση στην αρχιτεκτονική του τόπου. Στο χωριό συναντάς περιποιημένα, σπίτια μα και σπαράγματα μιας εποχής που πέρασε, εκκλησίες και χώρους για αναψυχή και φυσικά συναντάς  φιλόξενους κατοίκους. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 693 271 8851 και 6945568387-Πεζοπορική βιωματική ομάδα «Τα Γεράκια». https://tagerakia.blogspot.com/





7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΠΑΝΕ ΤΑΫΓΕΤΟ

Με μεγάλη συμμετοχή και πολύ συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η πρώτη ορεινή σύναξη παλαιων  παραθεριστών και κατασκηνωτων στις Σιλιμποβες. Η δράση περιελάμβανε ήπια πεζοπορική εξόρμηση από το Τουριστικό στον Προφήτη Ηλία και κυκλική επιστροφή μέσα από τις Σιλιμποβες.

Ακολούθησε βόλτα στις κατασκηνωσεις  Ήταν μια αφορμή για δασική αναψυχή με πολλές αναμνήσεις. Στη διάρκεια της εξόρμησης παλαιοί παραθεριστές αφηγήθηκαν στιγμές από τη ζωή στον Ταϋγετο κατά τα καλοκαίρια πολλές δεκαετίες πριν όπου υπήρχαν καλύβες με μαγαζάκια και υπήρχε έντονη ανθρώπινη παρουσία. Συγκινητικές ήταν και οι στιγμές όπου παλαιοί κατασκηνωτές αντάμωσαν μετά από πολλά χρόνια .

Η δράση που αποτελεί το προοίμιο σχετικά με δράσεων με στόχο την επιστροφή στο βουνό πραγματοποιήθηκε με τη μέριμνα του πολιτιστικού συλλόγου Απανταχού Λαδαιων και της πεζοπορική ομάδας Τα Γεράκια από τη Μεσσήνη.

Σημαντική ήταν η προσφορά της Σοφίας Δουσης του Γιώργου Δημητρούλια του φωτογράφου της ομάδας Τα Γεράκια ,Σταύρου Τουφεξη ενώ με την παρουσία του τίμησε την δράση ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ο ΔΑΡΑΣ, Βασίλης Καπακλης.

Αρωγός υπήρξε και το κατάστημα Γεύσεις Μανας Γης. Με την  δράση  αυτή πήρε ζωή  ο Ταϋγετος και υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στις Σιλιμποβες κάτι που ενθαρρύνει τους μόνιμους κατοίκους. Τον συντονισμό της δράσης είχαν η Αθήνα Μασουριδου και ο Γιάννης Λάσκαρης.













Τα Γεράκια στη Φλεσσιαδα
Ζωντάνεψε η Φλεσιαδα στην ορεινή σύναξη της Κυριακής
Πεζοπορική βιωματική ομάδα Τα Γεράκια  διοργάνωσαν επίσκεψη στο χωριό
Η πεζοπορίκη κη ομάδα Τα Γεράκια στο πλαίσιο των  δράσεων της με στόχο την αναγέννηση της υπαίθρου πραγματοποίησε τη Κυριακή 23 Ιουνίου με την αμέριστη αρωγή κατοίκων και του προέδρου του χωριού ορεινή σύναξη στη Φλεσιαδα. Με την η συμμετοχή να είναι μεγάλη παρά την αφόρητη ζέστη νωρίς το πρωί ξεκίνησε η περιήγηση και πεζοπορική εξόρμηση από το χωριό στα Ταμπούρια τόπο θυσίας όπου υπάρχει ανάλογο μνημείο που υπενθυμίζει τη θυσία του Παπαφλέσσα και των παλικαριών του. Στη συνέχεια από άλλο μονοπάτι ολοκληρώθηκε η κάθοδο στην καρδιά του χωριού τη.ν περιποιημένη και γραφική πλατεία της.Φλεσειαδας. Οι λιγοστοί κάτοικοι φίλο ξενησαν και κέρασαν τους περιηγητές οι οποίοι παρέμειναν για αρκετές ώρες γεμάτες  με σ'υζητήσεις  και αναμνήσεις από τη ζωή στο χωριό. Η Φλεσιαδα παραμένει ένα όμορφο χωριό όπου η κτηνοτροφία  ανθίσταται οπότε και ο επισκέπτης βιώνει στιγμές από την αυθεντική ζωή σε ένα ορεινό χωριό. Να σημειωθεί πως την φωτογράφηση για την παρουσίαση στο διαδίκτυο της δράσης είχε ο Σταύρος Τουφεξής ενώ για τη συγκεκριμένη δράση συνεργάστηκαν ο πρόεδρος του χωριού Παναγιώτης Μαθιός ο Χρήστος Μαθιός και ο Γιάννης Λάσκαρης με τον Γιώργο Σταθόπουλο .

φωτογραφία: Σταύρος Τουφεξής













φωτογραφία: Σταύρος Τουφεξής

φωτογραφία: Σταύρος Τουφεξής











23 ΙΟΥΝΙΟΥ-ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΦΛΕΣΙΑΔΑ

Ορεινή σύναξη-Ηπια πεζοπορική εξόρμηση από τη ΦΛΕΣΙΑΔΑ προς τα ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ.

Θα ζήσουμε αυθεντικές στιγμές χωριού, θα γνωρίσουμε ή θα θυμηθούμε τη ποιμενική ζωή.

Θα ζωντανέψουν θρύλοι και ιστορίες από την περιοχή σε μια βιωματική δράση που αξίζει να βρεθούν και παιδιά.

9 ΚΑΙ 30 ΣΤΗ ΦΛΕΣΙΑΔΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ-ΚΥΡΙΑΚΗ-

Αναχώρηση από Μεσσήνη 8:30-Στον κόμβο της πόλης

Πληροφορίες: 6945568387

Τα Γεράκια σας προσκαλούν την Κυριακή 23 Ιουνίου 9 και 30 το πρωί στη Φλεσιάδα. Μια δράση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και που προσφέρει αναψυχή δροσιά και περιήγηση και μια ξεχωριστή ορεινή σύναξη. Σε ένα αυθεντικό χωριό της Μεσσηνίας, σε μια πλατεία από τις ομορφότερες, που δεν υποκύπτει στους καύσωνες και σε έναν ιστορικό τόπο που δόθηκε μια ιστορική μάχη από τον Παπαφλέσσα και τα ηρωικά παλικάρια του καλείστε να μοιραστούμε όμορφες στιγμές υπαίθρου. Η συμμέτοχή είναι ελεύθερη. Πληροφορίες 6945568387 (Γιάννης Λάσκαρης), laskaris0@gmail.com





Πλήθος κόσμου στην εξόρμηση στον Δάρα «Τα Γεράκια» στον Δάρα Δήμου Μεσσήνης σε μια πεζοπορική εξόρμηση ορόσημο.


Η μεγάλη συμμετοχή και οι εκπλήξεις ήταν αυτές που έκαναν ξεχωριστή την πρόσφατη δράση της ομάδας «Τα Γεράκια» στον Δάρα του Δήμου Μεσσήνης. Την Κυριακή 2 Ιουνίου με σημείο εκκίνησης το δημοτικό σχολείου του Δάρα οι περιηγητές-πεζοπόροι διέσχισαν το χωριό με κατεύθυνση τον παλαιό οικισμό Χάτζικα με την ιδιαίτερη ιστορική αξία για την περιοχή και κατευθύνθηκαν στη γέφυρα Ντεμπρίζ του Στρεφίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν δυσκόλεψαν τους πεζοπόρους καθώς ο φιλόξενος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, «ο Δάρας», φρόντισε για την φιλοξενία αλλά και τον «εφοδιασμό» κατά τη διάρκεια της τρίωρης εξόρμησης με νερά εδέσματα και χρήση οχημάτων ώστε να διευκολυνθούν οι περιηγητές, όπου χρειαζόταν. Δίπλα από τα καθάρια νερά του ποταμού κάτω από την θρυλική γέφυρα του Ντεμπρίζ οι γυναίκες του συλλόγου επιμελήθηκαν την φροντίδα των πολλών περιηγητών έχοντας «στήσει» έναν πλούσιο μπουφέ. Η δράση αυτή αποτέλεσε ορόσημο για την αναγέννηση ενός εγκαταλειμμένου χωριού που κυοφορεί όμως μεγάλη ιστορία και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όπως τα Χάτζικα. Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο της πορεία από τον Δάρα μέχρι τα Χάτζικα και την γέφυρα Ντεμπρίζ αποτελεί μια «αφήγηση» της μεσσηνιακής υπαίθρου, καθώς το ανάγλυφο με τις εναλλαγές και την ανεμπόδιστη θέα σε πολλά σημεία αποτελούν στοιχείο της μορφολογίας της μεσσηνιακής υπαίθρου που συμπορεύεται αρμονικά στον χρόνο με την αρχιτεκτονική του παλαιού οικισμού και της γέφυρας. Στην δράση αυτή υπήρξε σημαντική η συνεισφορά του Βασίλη Καπακλή (πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου) και του Παναγιώτη Λυκοτραφίτη και άλλων μελών του δραστήριου συλλόγου όπως και εθελοντών από το χωριό ενώ την ευθύνη της καταγραφής και του φωτογραφικού ρεπορτάζ είχε ο Σταύρος Τουφεξής. Η δράση των Γερακιών συντονίστηκε από τον Γιώργο Σταθόπουλο και τον Γιάννη Λάσκαρη





























ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Εντυπωσίασε  η εξόρμηση στο Σελλά, που πραγματοποίησαν  «Τα Γεράκια». Με ξεναγό την Ελένη Τζώρτζη και αρωγό τη φιλοξ...